Aktuális kutatásaink

A térképi megjelenítés

Ebben a kutatásban azt vizsgáljuk, hogy a térképkészítők különböző célokra milyen „felszereltségű” térképeket készítenek, és ezek mennyire lehetnek hatékonyak az információ továbbításában.

Különböznek-e a valóság és a képzelet világának térképei?

Ebben a kutatásunkban olyan térképeket elemzünk, amelyek azért készültek, hogy egy képzelt világot bemutassanak! A térképolvasó szemével ezek a világok nem is annyira különböznek a valóditól! Vagy mégis? Tesztünk kitöltésével segíthet erre a kérdésre választ adni!
Teszt indítása

Névrajzolvasási képesség mérése

Legújabb kutatásunkban a térképek névrajzának értelmezését vizsgáljunk. Töltse ki tesztünket, hogy megtudja hogyan értelmezi a névrajzot! A teszt végén Ön is megtekintheti az eredményét.

Kitöltési idő: 7 perc
Teszt indítása

Domborzatolvasási képesség

Próbálja ki hogyan értelmezi a domborzatot! Tesztünk megvizsgálja a domborzatolvasási képességet nagyméretarányú térképeken, a teszt végén pedig Ön is megtekintheti az eredményét.

Kitöltési idő: 10 perc
Teszt indítása

Vetületi torzulások vizsgálata

Ebben a kutatásunkban a vetületi torzulások hatásait vizsgáljuk különböző térképolvasási feladatok során. Célunk az eredményekkel bemutatni a megfelelő vetületválasztás jelentőségét kis méretarányú térképek esetén.

Kitöltési idő: 10 perc
Teszt indítása

Térképolvasási képesség mérése

Próbálja ki hogyan olvas térképeket! Tesztünk megvizsgálja a nagyméretarányú térképek olvasásához szükséges kompetenciáit, majd válaszai alapján meghatározza a térképolvasási képességét.

Kitöltési idő: 5 perc
Teszt indítása

Híreink

Új kutatási témával a „Térképi megjelenítés” vizsgálatával egészült ki a kutatócsoport 2019. júniusától. A térkép megjelenése sokat elárul a készítőről, de arról is, hogy a térkép olvasója mennyire bízhat meg a térképen közölt információban! Az újonnan indított téma kifejezetten a térképi elemek használatát vizsgálja. A téma kapcsán kutatócsoportunk új taggal is bővült: Pál Márton végzős mesterszakos térképész csatlakozott hozzánk egy ÚNKP pályázattal.

Kutatócsoportunk két tagja részt vett, és Szigeti Csaba előadást tartott a Bulgáriai Sozopolban megrendezett 7. ICC&GIS konferencián 2018. június 18-23 között. Az előadás címe: „Measuring The Map Readers' Interpretation of Hypsography”.

Albert Gáspár és Szigeti Csaba a Magyar Tudományos Akadémia Térképészeti Tudományos Nap keretében előadást tartottak Kísérleti térképészet a XXI. században, avagy a digitális térkép személyre szabása címmel 2017 december 1-én. Az előadás kivonata megtekinthető itt.

Albert Gáspár és Szigeti Csaba július 2–7. között részt vett a Washington D.C-ben a Nemzetközi Térképészeti Konferencián. Albert Gáspár How hard is it to design maps for beginners, intermediates and experts? című előadásával, Szigeti Csaba pedig On the Way to Create Individualized Cartographic Images for Online Maps Using Free and Open Source Tools című poszterével mutatta be kutatócsoportunk friss eredményeit.

Szigeti Csaba 2017. június 13-án előadást tartott a Budapesti Természetbarát Sportszövetségnek Hogyan segítsük a térképek értelmezését? címmel, ahol kutatócsoportunk friss eredményeit ismertette.

Szigeti Csaba részt vett 2017. március 31–április 2. között rendezett Tavaszi Szél Konferencián Hogyan készítsünk dinamikus jelkulcsú online térképet open-source eszközök segítségével? címmel tartott előadást.

Kutatócsoportunk 2017. február 9-én ismeretterjesztő előadást tartott az MFTTT Kartográfiai Szakosztályában Térképolvasást segítő jelkulcs kialakítását célzó kísérleti kartográfiai kutatások címmel. Az előadást itt megtekintheti.

Elérhetőségek


1117 Budapest,
Pázmány Péter sétány 1/A,
7.em. 7.83

Email: info@ktk.elte.hu
Tel: +36 1/372 29 75
ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék